Over Joop Beljon
Het is altijd een druk man geweest. Tot het einde is Beljon het grootste deel van zijn dag bezig geweest met het scheppen van mooie dingen. Wie de lijst met werk wel eens gezien heeft vraagt zich af waar hij de tijd vandaan heeft gehaald. Want naast beeldhouwer, omgevingsvormgever, docent en schrijver heeft Beljon gedurende 27 jaar leiding gegeven aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Daarnaast heeft hij in de naoorlogse jaren de aanzet gegeven voor de moderne typografie, grafzerken van letters voorzien en flapteksten bedacht voor de boeken die bij Elsevier werden uitgegeven. In 2001 werd nog een sculptuur opgeleverd op het Mexicaanse eiland Isla Mujeres. Het heeft een mooie plek gekregen. De plek waar ‘s ochtends in Mexico de eerste zonnestralen te zien zijn.
Hij is geboren in Schoten in 1922. Zijn vader die smid was heeft gewerkt in de door Frederik van Eeden gestichtte kolonie Walden. Daarom had hij niet de behoefte om zijn kind te weerhouden van een onzekere toekomst in de zedenloze wereld van de kunst. Beljon kreeg alle ruimte om zich te ontwikkelen en een goede opleiding op het Gymnasium bij de Pater Augustijnen. Die hebben hem leren debatteren. Het is niet eenvoudig om een discussie van hem te winnen. Een groot deel van zijn leven heeft Beljon gewijd aan het onderwijzen van de esthetiek, de kunst van het goede ontwerpen. Hij leidt zijn thema’s af uit de natuur en de Soefi-architectuur van de oude Perzen. Dit heeft geleid tot een drietal boekwerken. “Zo doe je dat” op menige opleiding een verplicht werk, “Ogen open” en “Gramatica del Arte”. Al de thema’s die in de voornoemde boeken worden opgesomd komen terug

in zijn levenswerk de bronzen stad met als naam “La ville sans fin”. Aan deze stad heeft hij samen met collega Ellen Vos ruim 15 jaar gewerk. Sinds september 2002 is de stad "voltooid". Het is echter de vraag of je van voltooiing kunt spreken, want zoals in een echte stad was ook de bronzen stad voortdurend aan veranderingen onderhevig. Nu hij er niet meer is wordt er echter niet meer aan gewerkt. Vos, die op de foto hierboven te zien is werkt er ook niet aan verder. Beljon heeft wereldwijd zijn sporen achtergelaten. Van grote betonnen beelden in Mexico City en Long Beach California, tot de tuinen en het zwembad van een sjeik in het Arabische Bahrein. Ook in Nederland is gelukkig veel werk van de beeldhouwer terug te vinden. Na het winnen van de Wilhelminaring in 1998, kreeg hij opdracht een beeld te bouwen in een park in Apeldoorn. Momenteel wordt gewerkt aan een fontein in zijn woonplaats Oud-Beijerland. Op 12 december 2002 overleed Joop Beljon op 80 jarige leeftijd.